Misfarvede Tænder

Misfarvede Tænder

Misfarvninger af tænder kan opdeles i indvendige og udvendige. De udvendige skyldes at farvestoffer fra kaffe, the, tobak, rødvin mv. sætter sig på tænderne. Behandlingen heraf består i at misfarvningerne pudses af ved en tandrensning.

Indvendige misfarvninger kan skyldes forstyrrelser af tanddannelsen.  Årsagerne kan være mange, bl.a. systemiske sygdomme, vitaminmangel eller  høj feber. Fælles er at påvirkningen er sket under tanddannelsen, altså i de første leveår, når vi taler de blivende tænder. (alle mælketænder dannes i fosterstadiet)

Lokale misfarvninger af enkelte tænder kan skyldes rodbehandlinger, traumer eller misfarvninger fra fyldningsmaterialer som Sølvamalgam.

Hvis emaljen er slidt væk på dele af en tand, kan der trække farvestoffer ind i tanden og misfarve den. Endelig er det et faktum, at tænder bliver mørkere med alderen.

Misfarvninger behandles på vidt forskellig måde alt efter årsagen. Generelt mørke tænder kan bleges externt vha. blegegel der smøres på tænderne, gamle sølvamalgam fyldninger kan skiftes ud med plast eller porcelæn. Er tænderne meget restaurerede kan det komme på tale at behandle dem med kroner  eller facader af porcelæn.